Siirry suoraan sisältöön

Miten voin auttaa ukrainalaisia?

Ukrainaa ja ukrainalaisia voi auttaa monin tavoin. Olemme listanneet tällä sivulle erilaisia auttamisen tapoja. Tarvittava apu vaihtelee sodan eri vaiheissa ja on tärkeä muistaa, että apua tarvitaan myös sodan jälkeen siirryttäessä jälleenrakennusvaiheeseen. Suomalaisilla yrityksillä ja yhteisöillä voi olla Ukrainan sodan jälkeen merkittävä rooli yhteiskunnan eri osa-alueiden jälleenrakentamisessa ja kehittämisessä.

Tältä sivulta löydät tietoa eri tavoista auttaa, listan luotettavista apua välittävistä järjestöistä sekä yritysten ja yhteisöjen toteuttamista avustusoperaatioista.   

Tapoja auttaa on useita. Jokainen yritys ja yhteisö voi auttaa Ukrainaa ja ukrainalaisia omien resurssiensa ja mahdollisuuksiensa mukaan. Apu voi olla esimerkiksi rahallista apua, tavaroiden keräämistä, oman organisaation ajan tai palveluiden tarjoamista ilmaiseksi, aktiivista informaation jakamista, tai jotakin muuta. Tärkeintä on auttaminen ja varmistaa avun perille meno. 

  • Rahallinen avustus
  • Tavara-ja tuotelahjoitukset
  • Yrityksen omien työntekijöiden (vapaaehtoinen) työpanos Ukrainan hyväksi
  • Omien palveluiden tai koulutuksen maksutta tarjoaminen
  • Informaation jakaminen
  • Keräyksen järjestäminen
  • Ukrainalaisten yritysten/organisaatioiden tukeminen: tuotteiden/palveluiden ostaminen, kumppanuudet
  • Ukrainalaisten työllistäminen
  • Prosenttiosuus omien tuotteiden myynnistä valitulle avustusjärjestölle?
  • Kuljetusapu Ukrainasta/Ukrainaan
Kuten edellä on mainittu, eri järjestöillä saattaa olla eri rooleja/tehtäviä kriisin aikana ja sen jälkeen.

Merkki on keino myös hyväntekeväisyysjärjestöille viestiä luotettavuudesta.

Tietoa luotettavista suomalaisista ja ukrainalaisista hyväntekeväisyysjärjestöistä koottu tälle verkkosivustolle.

Vala ry muistuttaa, että Suomessa rahalahjoitusten pyytämistä säätelee rahankeräyslaki. Lain mukaan rahan keräämiseen tulee olla lupa, jossa kerrotaan keräystarkoituksesta eli mitä lahjoituksilla aiotaan tehdä. Lue lisää siitä miten voi varmistaa luotettavan avunpyytäjän.

Suomessa on joitakin järjestöjä, jotka auttavat kriisien ja katastrofien sattuessa maailmalla. Tähän toimintaan ne voivat pyytää lahjoituksia rahankeräyslupansa mukaisesti. Lahjoituksilla toteutetaan humanitaarista apua kriisialueella monin tavoin mm. jakamalla hätäaputarvikkeita ja auttamalla arjen perusasioissa avustustyöntekijöiden voimin. Alla on Vala ry:n lista yhteisöistä, jotka toteuttavat keräyksiä Ukrainan tilanteen auttamiseksi: